Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les obres del nou tanatori de Tarragona impulsat per Mémora i la Fundació Sant Pau i Santa Tecla

El tanatori comptarà amb una superficie de més de 4.000 m2, situada al nord del cementiri històric de la ciutat

L’empresa funerària Mémora i la Fundació Sant Pau i Santa Tecla, propietària del cementiri de Tarragona, han iniciat les obres del nou tanatori-crematori de la ciutat. L’espai, que ocuparà una parcel·la de 4.271,60 m2, serà gestionat per una nova societat integrada per les dues entitats, que es dedicarà a la gestió i explotació de la nova instal·lació funerària. El projecte compta amb una inversió de més de 6 milions d’euros.

La previsió és que les obres finalitzin a finals de setembre de 2025, aproximadament un any i mig després d’iniciar la seva construcció. Amb una superfície construïda de 2.943 m2, el nou tanatori estarà plenament integrat en el paisatge i el seu entorn històric gràcies a l’ús en la seva construcció de materials de la zona. A més, la seva ubicació privilegiada al costat del cementiri històric de Tarragona oferirà una visió panoràmica del mar i la ciutat.

L’edifici, de nova construcció, es distribuirà en dues alçades i una coberta enjardinada, que permetrà la continuïtat visual del front del cementiri. A la planta baixa s’ubicarà la zona de treball, l’oratori, la sala de comiat i el forn crematori. L’oratori serà una sala de dimensions mitjanes i de més alçada que la resta de l’edifici, il·luminat per un gran finestral amb una llum tamisada.

La primera planta acollirà el vestíbul d’accés, un espai ampli i gran des d’on es gaudirà de la visió llunyana de Tarragona, cinc sales de vetlla i la cafeteria. Les sales de vetlla estaran situades a la zona interior de l’edifici i, per a la seva il·luminació i ventilació natural, disposaran d’uns patis interiors que les separaran de la part destinada al túmul. També comptarà amb una planta soterrània, on s’ubicarà l’aparcament de tanatori. Les zones exteriors també tindran un paper clau en la construcció de l’equipament, ja que funcionaran com a punt de trobada i zona de confort per a les persones que vetllin als seus éssers estimats.

L’immoble es construirà seguint criteris d’arquitectura sostenible de la certificació LEED. En aquest sentit, la coberta enjardinada permetrà optimitzar l’eficiència energètica de la instal·lació, reduint els guanys de calor a l’estiu i les pèrdues a l’hivern. A més, en la construcció d’aquest nou emplaçament, que es caracteritzarà per la disposició d’espais sostenibles, moderns i adaptables als canvis, s’han buscat solucions i materials que requereixin poc manteniment i tinguin un bon envelliment.

El nou tanatori-crematori oferirà programes de caràcter social. A través de programes d’acompanyament al dol que es duen a terme en els espais d’atenció a les famílies ubicats a la Rambla Vella, enfront de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, i al carrer Joan Ruiz i Porta, 6, enfront de l’Hospital Universitari Joan XXIII. I, també projectes com “Ciutats que cuiden”, que pretén sensibilitzar la societat sobre la necessitat de garantir els processos per una mort digna davant el creixent envelliment de la població.